top of page
Search

Wat heb je nodig voor een baby?

Updated: Sep 14, 2021


Wat heb je nodig voor een baby?

"Wat heb je nodig voor een baby?" Het is de meest gestelde vraag bij ons in de winkel van moeders die zwanger zijn van hun eerste kind. En dat is natuurlijk helemaal niet gek. Als je voor de eerste keer moeder wordt, heb je geen idee wat je allemaal nodig hebt. Er is zo veel te koop en de één zegt dit en de ander zegt dat. En ook wij hebben weer een andere baby uitzetlijst. Advies: leg alle lijstjes naast elkaar en koop (of vraag) datgene dat overlapt, dat op elk lijstje voorkomt. Zo weet je dat je niet te veel koopt. En als je iets mist in de eerste weken na de geboorte, dan koop je het toch gewoon op dat moment? Tegenwoordig is het allemaal zo makkelijk met het online bestellen. Je hoeft er niet je huis voor uit en je hebt het snel binnen. Het belangrijkste is dat je probeert te genieten van de kostbare momenten met je nieuwe baby, want die momenten komen nooit meer terug, koester ze.


Wat heb je nodig voor een baby lijst. De tien dingen die je echt in huis moet hebben als je gaat bevallen.


Een pasgeboren baby heeft meestal maat 50, maar dat is een gemiddelde. De gemiddelde meisjesbaby is 47 cm, de gemiddelde jongensbaby 51. Er zijn ook kleinere baby's, meestal prematuur, maar ook flinke jongens en meisjes, die al meteen in de eerste week met maat 56 beginnen. We hebben een lijstje met maten baby kleding opgesteld. Kijk daar anders even voor wat meer uitleg over babymaten.


Wat babykleding betreft is deze baby spullen lijst hieronder het minimum aan wat je echt nodig hebt voor een baby. Maar je zult zien, dat je veel krijgt van de kraamvisite. Je kunt ze natuurlijk vragen om iets te kopen van dit lijstje met babyuitzet, zodat jullie beiden blij zijn met het cadeau. Zowel de gever als de ontvanger hebben veel meer lol van een cadeau als het echt gebruikt wordt en nodig is.


Ben je bezig met het inpakken van je vluchttas, voor als je onverhoopt naar het ziekenhuis moet, dan zijn dit wel de tien dingen die erin zouden moeten zitten.


1. OVERSLAGROMPERS met lange mouw, 3 stuks

Een overslagromper is heel fijn voor kleine baby's. Het hoeft niet over het hoofdje aangetrokken te worden en de armpjes gaan er een stuk makkelijker in. Tenzij het 30 graden is, zouden wij altijd willen adviseren voor rompers met lange mouw voor die echte kleintjes. In het begin kunnen ze zichzelf nog maar slecht warm houden en dus moeten ze beschermd worden met laagjes kleding. Daarom heb je altijd een ondergoedje nodig voor je baby.


2. BOXPAKJE , PLAYSUIT of ONESIE, 2 stuks

Boxpakjes zijn heel handig, omdat je in één keer klaar bent met aankleden. Kies voor een boxpakje met overslagsluiting of een sluiting middenvoor. En ook een drukkertjessluiting tussen de beentjes is heel handig met verschonen. Als je een goed merk kiest, dan blijven de drukkertjes ook goed gesloten, als je je baby optilt.

Met boxpakjes kun je ook nog kiezen voor met voetjes of zonder voetjes. Beiden hebben voordelen: kies je een boxpakje met voetjes, dan ben je meteen in één keer klaar. Maar op een gegeven moment wordt de baby te lang voor het pakje en dan zit het niet lekker meer. Het voordeel van een boxpakje zonder voetjes is dat het pakje iets langer mee gaat. De pijpjes worden wat korter, maar dat los je op met wat langere sokjes aan doen. Om precies die laatste reden verkopen wij voornamelijk boxpakjes zonder voetjes. En met Noppies-sokjes, die goed aan blijven zitten, kun je dan nog een hele tijd voort. Shop hier je onesies→3. SWEATSHIRTJE OF T-SHIRTJE met lange mouw, 3 stuks

Over het rompertje heen kun je een sweatshirtje of een t-shirtje aantrekken. Kies dan voor een shirt met een zogenaamde Amerikaanse halsopening, want die shirts kunnen lekker wijd open bij de hals. In verhouding hebben baby's grote hoofdjes en met aankleden is het zoveel makkelijker als alles niet al te strak zit.

Ook een sweatshirt is geschikt voor die kleine baby'tjes, maar wederom, kies er eentje uit die goed en makkelijk open kan bij de hals. Een schoudersluiting of een polosluiting is het beste.


Een vestje heb je echt nodig voor een baby

4. VESTJE, 2 stuks

Voor kleine baby's is een vestje het makkelijkst met aankleden. Als het koud is, doe je het makkelijk over de outfit aan, over het boxpakje of over het rompertje. Een vestje is heel praktisch, dat hebben wij altijd gevonden en het is iets wat je baby echt nodig heeft. Kies wel voor een vestje van niet pluizige wol, dus gewoon sweatstof of gebreid. Pluizige wol gaat in het mondje zitten en dat wil je niet. Shop hier je babyvestje →


5. BROEKJE of LEGGING, 2 stuks

Kies je voor vestjes en sweatshirtjes, dan heb je natuurlijk ook broekjes of leggings nodig. Variatie is leuk, dus heb je een uni bovenkant, dan is een patroontje op een joggingbroekje heel leuk. En andersom: heb je gekozen voor een vestje met patroontjes, dan is een effen broekje passender. Maar dat is natuurlijk een gevalletje smaak. Gelukkig bestaat er geen smaakpolitie voor baby's! Dat mag je helemaal zelf bepalen! En in het begin is dat ook één van de leukste dingen die er is, je nieuwe baby aankleden en ontdekken wat hem of haar staat. Want ook al hebben veel baby's als ze net geboren zijn, nog geen haar, toch zie je meestal meteen welke kleur hij of zij het beste staat. Omdat we in Denemarken zijn geboren, verkopen we ook veel Scandinavische merken. Dat hoort bij ons. En dat hoort wellicht ook wel bij jouw baby, want de mooie natuurlijke kleuren, die deze merken gebruiken, staan veel baby's goed. Shop hier je broekje of legging→


6. MUTS, 2 stuks

En dat brengt ons dan bij de mutsjes. Zoals gezegd, veel pasgeboren baby's komen zonder haar ter wereld en de hoofdjes van baby's zijn in verhouding groot. Veel lichaamswarmte gaat daarom verloren via het hoofdje. Je kunt ervoor kiezen om ook binnenshuis een dunner tricot mutsje op te zetten in het begin, dat ligt aan de warmte van je huis. Maar buiten MOET je echt, als het niet bloedheet is, altijd een mutsje op in het begin.


7. SOKJES, 4 paar

Ook een paar sokjes zijn onmisbaar, maar worden heel vaak als kraamcadeautje gegeven. Babysokjes zorgen ervoor dat je kind geen kouwe voetjes krijgt, dat is duidelijk. Maar het handige van kleine sokjes is ook dat ze aan de handjes gedaan kunnen worden. Kleine baby's kunnen heel scherpe nageltjes hebben waarmee ze zichzelf per ongeluk in het gezicht krabben. Dat voorkom je door ze (hand-)sokjes aan te doen. Sokjes van het merk Noppies blijven goed zitten.


Wat heb je nodig aan badproducten voor een baby?


Kleine baby'tjes gaan elke dag in bad. En je zult zien, dat vinden ze heerlijk! Lekker drijven in warm water lijkt op de tijd dat ze nog in de baarmoeder zaten. Maar doordat ze zo vaak in bad gaan dreigt uitdroging van het tere babyhuidje. Room42 verkoopt sinds kort het merk Meraki, een Deens lifestyle merk, waarvan de verzorgingsproducten geen parabenen en kleurstoffen e.d. hebben. Meraki Mini is hun babyverzorgingslijn. Het merk heeft verschillende keurmerken, waardoor je als moeder verzekerd bent van het feit, dat je het beste voor je kind en voor het milieu kiest. Shop hier Meraki badproductenBabyolie Meraki

8. BABYLOTION of BABYOLIE

Doordat babybilletjes altijd bedekt worden door een luier, is er een grote kans dat je baby luieruitslag krijgt. Insmeren met een lekkere babylotion of met een goede babyolie vermindert de kans daarop. En wat is er leuker en beter dan zo'n klein lijfje lekker in te smeren met een goed product. Het is een "bonding"- momentje bij uitstek!


9. BADCAPE, 2 stuks

De overgang van dat lekkere warme badje naar de koudere omgeving wil je zo kort mogelijk maken. Daarom is na het badderen een badcape heel handig. Het hoofdje gaat in het "capuchonnetje" en het lijfje heb je in één vloeiende beweging meteen bedekt, zodat de baby niet afkoelt en zo snel mogelijk kan worden afgedroogd, ideaal. Twee badcapes zijn geen overbodige luxe, want baby'tjes kunnen enorme poepluiers hebben in het begin. En omdat die gele beginpoep nog zo dun is, kan het overal terecht komen ;) Dus twee keer per dag in bad gaan is iets wat best wel vaak gebeurd. En dan heb je wel een droge badcape nodig.Hydrofieldoeken: essentials voor een baby

10. HYDROFIELE DOEK, 3 grote en 2 kleine

Krijg je je baby in de zomer en is het lekker warm? Dan kun je ook volstaan met een hydrofiele doek om je baby af te drogen na het badje. Vroeger noemden we dit gewoon luiers, maar tegenwoordig gebruiken we ze op een heel andere manier. Als iets een essential is, dan is dit het wel. Je hebt het bij elke baby nodig, of hij of zij nu in de winter wordt geboren of in de zomer. En dit soort doeken blijf je nog jaren na de geboorte gebruiken. Je gebruikt ze als omslagdoek, als afdroogdoek, maar ook als lakentje in de zomer en om de zon uit baby's gezicht te houden door de doek over de kinderwagenkap te gooien. Gebruik ze ook als onderlakentje onder het hoofdje, want je kleintje spuugt altijd een beetje en dan heb je dit gedeelte snel verschoond. Je kunt ze ook gebruiken voor wat privacy tijdens de borstvoeding, en daarna, voor het opvangen van de boertjes. Een grotere hydrofiele doek kun je ook gebruiken als je besluit tot inbakeren van je baby. Hydrofiele doeken zijn ook later handig, als je kindje wat groter is, als slab. Shop hier je hydrofiele doeken→


Wat kun je nog meer gebruiken?


BABYWRAPPER

We hadden het net over inbakeren van de baby. Inbakeren kan tijdelijk worden toegepast bij baby's die veel huilen of moeite hebben met in slaap komen. Meestal geeft het meteen merkbaar verschil. Net als bij het babybadje het gevoel van het warme water de baarmoeder imiteert, gebeurt dat bij inbakeren ook. Doordat de baby min of meer vast zit lijkt het of hij of zij weer terug is in de baarmoeder. Een babywrapper is een handige manier om je kindje in te bakeren en hij of zij is meteen verzekerd van een warm nestje. Shop hier je babywrapper→NEWBORN SLAAPZAK

Weet je nog niet of je wilt inbakeren, dan is een newborn slaapzakje iets wat je baby nodig heeft. Deze slaapzakjes bestaan in meerdere maten. Voor pasgeboren baby's is het echt belangrijk, dat je de kleinste maat kiest en niet voor een grotere maat gaat. Een grotere maat heeft namelijk een te grote halsingang en je baby kan er met zijn of haar hoofdje inschieten. Dit zorgt voor verstikkingsgevaar en dat wil je natuurlijk vermijden.DEKENTJE

Een babydekentje is handig voor overdag. Net geboren baby's slapen alleen nog maar en zijn nauwelijks wakker. Je wilt ze niet de hele tijd aan- en uitkleden, want daar hebben ze een hekel aan. Leg je hem of haar weg om te slapen, dan heeft je baby alleen eventjes een dekentje eroverheen nodig voor de warmte.


Wat heb je nodig voor een baby? Lijstje met essentiels


Liefs en sterkte


Je ziet, dat je best veel nodig hebt voor je baby. Sterker nog, zoals gezegd, dit is minimaal wat je nodig hebt. We weten uit ervaring, dat er veel kleertjes worden doorgegeven. Maar hoe leuk is het niet om nieuwe dingen te hebben of te krijgen voor je kind? En het eerste pakje, broekje, rompertje, dat zou toch iets moeten zijn, wat je zelf hebt aangeschaft, toch?


Als je dit leest, ben je waarschijnlijk nog niet bevallen, maar zit je wel tegen je uitgerekende datum. Heb je nog een maand voor die datum en heb je nog energie genoeg? Kom dan nog even shoppen in Haarlem. We zitten in de grootste winkelstraat, de Grote Houtstraat 94, tegenover H&M. Zij zijn groot en wij zijn gezellig, klein en persoonlijk.


Sterkte met deze enorme verandering in je leven. Want wat een impact gaat dit geven! Geniet en koester alle momenten, ze duren maar zo kort. Liefs van ons!


412 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page